خرید اواپراتور / تعمیر اواپراتور / لیست قیمت اواپراتور / اواپراتور سردخانه / اواپراتور سردخانه زیر صفر / اواپراتور سردخانه بالاصفر / اواپراتور تونل انجماد / اواپراتور چیلر / اواپراتور آمونیاکی / 09126387257

 

 

اواپراتور نوین

 

 


اواپراتور یکی از اجزاء سیکل تبرید


 

اواپراتور (Evaporator) نوعی مبدل حرارتی ست و یکی از مهم ترین و اصلی ترین اجزاء سیکل تبرید می باشد. این دستگاه در کنار کمپرسور، کندانسور و شیرانبساط ، اجزاء اصلی هر سیستم برودتی را تشکیل می دهند. اواپراتور در سیستم برودتی پس از شیرانبساط و قبل از کمپرسور قرار گرفته است و عمل تبخیر در ان صورت می گیرد.

در سیکل تبرید ابتدا مبرد گازی وارد کمپرسور شده و دچار افزایش فشار می شود، سپس وارد کندانسور شده و حرارت خود را به محیط بیرون می دهد و به مبرد مایع تبدیل می شود. در مرحله بعدی مبرد با عبور از شیرانبساط دچار افت فشار می شود و نقطه ی تبخیر آن کاهش می یابد و آماده ورود به اواپراتور می شود. مبرد با ورود به اواپراتور، با کمک سیال دیگری (هوا در سردخانه و آب در چیلر) که به طور غیر مستقیم با آن در ارتباط است، تبادل حرارت انجام می دهد و گرمای آن سیال را می گیرد و خود تبخیر می شود.

 

اواپراتور در سیکل تبرید

 


 کار اواپراتور


 

اواپراتور نوعی مبدل حرارتی ست که در آن مبرد مایع وارد دسته ای از لوله ها یا کویل ها شده و چون این مبرد مایع فشار پایینی دارد، با جذب کمترین حرارت از سیال اطراف لوله شروع به جوشیدن می کند. سیال اطراف لوله می تواند هوا یا آب باشد. بدین ترتیب مبرد مایع در اواپراتور بر اثر جذب حرارت، تبخیر شده و از فاز مایع به فاز گاز تبدیل می شود، به همین دلیل به اواپراتور، تبخیر کننده نیز می گویند. پس از تغییر فاز مایع به گاز، سیال اطراف لوله ها دچار کاهش دما شده و این چنین اواپراتور باعث سرمایش می شود.

 

 


انواع اواپراتور 


 

اواپراتور در صنعت از نظر کارکرد به چندین نوع تقسیم می شود:

 


اواپراتور هوایی


 

این نوع جهت سرد کردن هوا به کار گرفته می شود. مبرد در داخل لوله ها یا کویل هایی مارپیچ از جنس مس در جریان است. در ساختمان اواپراتور های هوایی، صفحات نازکی از جنس آلومینیم به نام فین، قرار دارد. همچنین دارای فن هایی نیز هستند. فن ها هوای گرم را به داخل فین ها و لوله ها می دمد و چون در داخل لوله ها مبردی با فشار پایین حضور دارد، مبرد شروع به جوشیدن کرده و گرما را به خود جذب می کند. سپس هوای سرد (هوایی که گرمایش جذب شده و دمای آن کاهش یافته است) از سمت دیگر این دستگاه وارد اتاقک سردخانه شده و ایجاد سرما می کند.

 

فین ها، وظیفه افزایش مقدار انتقال حرارت را بر عهده دارند. همچنین به علت اینکه انتقال حرارت فرآیندی کند و زمان بر است، در طی مدت زمان طولانی، عمل تبخیر در داخل لوله ها انجام می شود، به همین دلیل لوله های مسی این دستگاه ها را با طول زیاد اما مارپیچی می سازند تا فضای کمتری را اشغال نماید. این مدل از اواپراتور ها در سردخانه ها و در پکیج های هواساز کاربرد بسیاری دارد.

 

 

لوله و فین اواپراتور

 

به این نوع، اواپراتور فن دار یا اواپراتور خشک نیز می گویند. از مزایای این نوع دستگاه می توان به هزینه پایین نگهداری آن نسبت به دیگر انواع، اشاره کرد. همچنین این دستگاه در فضای آزاد نصب می شود و سیال واسطی مانند آب در آن وجود ندارد و از این نظر مشکلی را ایجاد نمی کند.

 

اواپراتور هوایی سردخانه

 

 


اواپراتور پوسته لوله


 

این نوع اواپراتور به نام های اواپراتور آبی یا مرطوب نیز معروف است و جهت سردسازی مایعات طراحی شده است. ساختمان این نوع دارای یک پوسته و لوله هایی مارپیچی درون آن می باشد. پوسته به عنوان مخزن عمل می کند و دو جریان متفاوت بدون اینکه ذره ای تماس مستقیم با هم داشته باشند، در درون لوله ها جریان دارد.

 

یک سیال مانند آب از یک سمت وارد و از سمت دیگری خارج می شود، همچنین سیال دیگری مانند مبرد همزمان از سمت دیگری ورود و خروج می کند. سیال مبرد با گرفتن گرما شروع به تبخیر شدن می کند و سیال آب با از دست دادن گرما، سردتر می شود. بدین ترتیب 2 جریان همزمان و در مجاورت هم و بدون هیچ ترکیب شدنی در داخل این نوع اواپراتور تبادل حرارت می کنند. معمولا برای اینکه جریال دو سیال را در داخل پوسته کنترل نمایند، از دیواره هایی به نام سپرک یا بافل استفاده می کنند.

 

این نوع اواپراتور کاربرد بسیار گسترده ای در صنعت برودت و دیگر صنایع دارد که در ظرفیت ها و طرح های گوناگون تولید می شود. همچینین در سیستم های تهویه مطبوع و چیلر کاربرد بسیاری دارد. شبیه این نوع، اواپراتور صفحه ای نیز وجود دارد که در ادامه به توضیح آن می پردازیم. این نوع نسبت به نوع صفحه ای دارای قیمت پایین تر، راندمان و ظرفیت بالاتر و ساختار مقاوم تر می باشد.

 

اواپراتور پوسته لوله ای

 


اواپراتور صفحه ای


 

اواپراتور صفحه ای یکی دیگر از انواع این دستگاه می باشد. نوع صفحه ای  از نظر کارکرد شباهت زیادی به نوع پوسته لوله ای دارد و تنها ساختار آن ها با هم فرق دارد. در این نوع به جای پوسته و لوله، از صفحاتی نازک استفاده شده است که سیال و مبرد بدون هیچگونه تماس مسقیمی، تبادل حرارت می کنند. معمولا اواپراتور های صفحه ای نسبت به اواپراتورهای پوسته و لوله دارای راندمان بالاتری می باشد اما افت فشار بیشتری را ایجاد می کنند.

 

از کاربرد های نوع صفحه ای می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. در سیستم های حرارتی و آب گرم مصرفی ساختمان، گرمایش استخر و گرمایش از کف
  2. در سیستم های برودتی مثل چیلر، سردخانه ها و دستگاه های هیت پمپ

 

اواپراتور صفحه ای

 


اواپراتور لوله ای یا Bare Tube


 

این مدل یکی از ساده ترین انواع اواپراتور می باشد که در ساختمان آن لوله های ساده مسی و فولادی به کار رفته است. در اواپراتورهای بزرگ ، و یا اواپراتورهایی که مبرد آنها آمونیاک است ازلوله های فولادی استفاده می شود، همچنین از لوله های مسی در ساخت اواپراتورهای کوچک با مبردهایی غیر از آمونیاک ، استفاده می شود.

 

این نوع معمولا دارای محبوبیت بسیاری ست زیرا هم قیمت آن مناسب است و هم طراحی و ساختمان آن ساده و به راحتی قابل تعمیر است. از این نوع در سردخانه های بدون فن، یخ ساز صنعتی، خنک کاری مایعات جهت ذخیره انرژی و … استفاده می شود.

 

اواپراتور لوله ای

 


اواپراتور صفحه ای تخت یا Plate surface evaporator


 

این نوع شباهت بسیاری با نوع لوله ای دارد با این تفاوت که لوله ها از میان یک صفحه عبور می کند. وجود این صفحه باعث افزایش انتقال حرارت می شود. این نوع در مدل ها و سایز های متفاوتی طراحی و تولید می شود. در مدل متداول آن به وسیله جوش دادن دو صفحه بر روی هم ساخته می شود که برای عبور مبرد شیار هایی بر روی سطح صفحه ها ایجاد می گردد که به شکل برآمده از روی صفحه های اواپراتور مشخص است. به دلیل سادگی و راحتی در نگهداری و نظافت این نوع کاربرد بسیار زیادی در یخچال های خانگی و فروشگاهی دارد.

 

اواپراتور صفحه ای تخت

 

اواپراتور ویکی پدیا